PO RUSSKIPOLSKIFRANCAISDEUTSCHENGLISHČESKY ÚVODNÍ STRANA MORAVSKOSLEZSKY KRAJ ZLINSKY KRAJ OLOMOUCKY KRAJ JIHOMORAVSKY KRAJ PARDUBICKY KRAJ KRALOVEHRADECKY KRAJ LIBERECKY KRAJ VYSOCINA PRAHA STREDOCESKY KRAJ USTECKY KRAJ JIHOCESKY KRAJ PLZENSKY KRAJ KARLOVARSKY KRAJ FOLKLORNÍ SDRUZENÍ ČESKÉ REPUBLIKY CESKY ROZHLAS BESKYDY-VALASSKO SLEZSKA HARTA CZECH TOURISM
Pátek 19.04.2024
Vyhledávání
  Vyhledávací centrum
Rejstřík ČR
ZÁKLADNÍ INFORMACE
  Základní informace o ČR
Česká NEJ
Kraje ČR
Turistické regiony
Turistické oblasti
Města a obce
Euroregiony
Mikroregiony a sdružení
Pohádkové regiony
AKTUALITY A AKCE
  Aktuality
Databanka akcí
Folklorní akce a festivaly
Turistické akce
PRAHA SRDCE EVROPY
  Město PRAHA
Pražská informační centra
Kalendář akcí v Praze
Lázeňství
  Lázeňská zařízení
Zdravotní pojištění
Kongresová turistika
  Výstavy a výstaviště
Kongresová centra
Výstavnictví a propagace
Kongresy a konference
Veletrhy a výstavy
Turistika a volný čas
  Informační centra
Kultura a zábava
Památky UNESCO
Památky a architektura
Církevní památky
Hrady a zámky
Aktivní dovolená
Pěší turistika
Agroturistika
Cykloturistka
Vodní turistika a sporty
Vinařská turistika
Sport a relaxace
Klub českých turistů
Cestovní kanceláře
Folklor a tradice
  Folklorní sdružení
Folklorní soubory
Folklorní festivaly
Lidové tradice a zvyky
Lidová řemesla a výrobky
Příroda a její ochrana
  Biosférická rezervace UNESCO
Chráněná krajinná území
Přírodní zajímavosti
Jeskyně a propasti
Vrcholy, hřebeny, sedla
Fauna a flora
Naučné stezky
Ubytování a stravování
  Autokemp, kemp, tábořiště
Hotely, penziony
Chaty a chalupy
Rekreační areály
Další ubytování
Restaurace
Příjemné posezení
Gastronomické speciality
Obchod a služby
  Služby motoristům
Nákupní centra
PODPORA PODNIKÁNÍ
  Investiční příležitosti
Finanční sektor a pojištění
Nemovitosti na prodej
Průmyslová výroba
Potravinářská výroba
Království perníku

Historie obce Bohdíkov [ Historie (archivní dokument) ]

Vznik dnešní vesnice Bohdíkov a jejích přilehlých osad Raškova Vsi, Raškova Dvora, Komňátky a části Aloisov, které patří mezi nejstarší obce šumperského okresu, zapadá do historických událostí v této oblasti. Souvisí s postupující slovanskou kolonizací z moravského vnitrozemí, vznikem nových sídlišť při toku řeky Moravy a jejích přítoků, t.j. řeky Desné, Branné a Krupé. Již dávno před velkou kolonizací ve 13. a na počátku 14. století vedla údolím řeky Moravy stará obchodní stezka do Kladska a Slezska, zvaná jantarová, spojující Středomoří s Pobaltím. Svědčí o tom slovanské názvy řek a osad v této oblasti. Například název Komňátka je pravděpodobně odvozen od "komnata", místa odpočinku putujících kupců. Kolem roku 1201 - 1216 se vytvořila kolem řeky Moravy celá řada malých slovanských osad, mezi nimi i obce Bohdíkov, Raškov a Komňátka.

Obec se do roku 1946 nazývala Český Bohdíkov a v letech 1946 až 1960 Dolní Bohdíkov. Název je od-vozen od osobního jména Bohdík, jež je podobou ně-kterého jména na Boh-, např. Bohdan nebo Bohdal. Doplňující přívlastky Český a později Dolní ji měly odlišit od Německého a později Horního Bohdíkova. Komponent Marzdorf v německém názvu Bohmisch Márzdorf vznikl zkrácením z Martinsdorf (ve významu - Martinova ves). Obecní pečeť z poloviny 17. století nesla znamení radlice provázené šesti hvězdičkami po stranách.
Pod názvem Martini villa je vesnice jmenována v roce 1351 mezi farními osadami nově založeného litomyšlského biskupství. V roce 1397 náležela k rudskému panství, ale v roce 1447 se u Rudy již nepřipomínala. V 16. století byli majiteli Bohdíkova losinští Žerotínové. Ve vsi byla tehdy tvrz a dvůr. Bohdíkov tvořil samostatný statek spolu se sousedním Hrabenovem. Jeho majitelem byl krátce Tobiáš Prokop z Velenic a roku 1578 byl připojen k temenickému zboží Odkolků z Oujezdce. Těm byl pro účast na stavovském povstání majetek konfiskován a Bohdíkov byl v roce 1622 znovu připojen k rudskému panství, u něhož zůstal až do roku 1848. Podle lánového rejstříku hospodařilo v roce 1677 v Bohdíkově 29 usedlíků a byla zde jedna poustka. Za třicetileté války zanikla bohdíkovská fara. Na místě staršího, patrně dřevěného kostela byl v roce 1725 postaven nový a při něm byla v roce 1836 obnovena duchovní správa. Školní vyučování po domech probíhalo již v 18. století a v roce 1819 byla ve vesnici postavena škola. Do roku 1834 se Bohdíkov rozšířil na 118 domů s 866 obyvateli.
Na počátku 19. století byla na místě panského (Kučovského) dvora založena knížetem Aloisem z Lichtenštejna osada Alojzov (německy Aloisthal) a při ní železná huť. V roce 1834 byla osada tvořena čtyřmi domy a 41 obyvateli.
Po roce 1848 byl Bohdíkov s Alojzovem začleněn k šumperskému politickému i soudnímu okresu. V obci a jejím okolí se začalo rozvíjet průmyslové podnikání, zejména poté, když byla v roce 1873 postavena moravská hraniční dráha ze Šumperka do Hanušovic a Králík. Lichtenštejnská huť v Alojzově byla po požáru v roce 1873 upravena na papírnu (firma Karger) a v meziválečném období zaměstnávala přes 300 lidí. Při ložisku kvalitního vápence byla v roce 1873 postavena vápenka firmy Eisenstein (v meziválečném období Oberleithner, Eisenstein a spol.); v provozu byly ještě další dvě velké kruhové vápenky. V roce 1887 zahájila provoz strojírna a slévárna, později též pila, elektrárna a konečně továrna na hospodářské, dřevoobráběcí a papírenské stroje (firma Kusák). Před první světovou vál-kou byla v Bohdíkově v provozu ještě další strojírna a po válce Fleschova pila. Rudský velkostatek měl v Bohdíkově dvůr (Kučovský, Gvtzenhof) o výměře 87 hektarů, který byl za první pozemkové reformy rozparcelován. Rozlehlé lichtenštejnské lesy v okolí převzal do péče československý stát.
Po první světové válce se část bohdíkovských obyvatel přidala k nové československé církvi a v roce 1924 zde byla ustavena její farnost. Vzhledem k většímu počtu průmyslových podniků ovládala politický život bezkonkurenčně sociálně demokratická strana. Obecná škola byla v meziválečném období rozšířena na čtyřtřídní a po začlenění do Sudet byla v obci zřízena i škola německá.
Po roce 1945 byly průmyslové podniky znárodněny. Vápenky převzaly Moravskoslezské cementárny a vápenice, ale výroba vápna byla postupně omezována a v roce 19?9 ukončena. Kusákovu továrnu převzaly Západočeské strojírny a slévárny, alojzovskou papírnu v konečné fázi národní podnik Olšanské papírny. JZD bylo v Bohdíkově založeno až v roce 1957 a v roce 1973 bylo integrováno k zemědělskému družstvu v Rudě nad Moravou. V roce 1990 byla v obci železniční stanice, úplná základní škola, dvě prodejny smíšeného zboží a pohostinství.

UMÍSTĚNÍ

DALŠÍ INFORMACE: http://www.bohdikov.cz

AKTUALIZACE: Jana Holáňová (Beskydy-Valašsko, regionální agentura CR) org. 49, 30.07.2003 v 09:07 hodin
Copyright 1998-2024 © www.infoSystem.cz,
součást prezentačního a rezervačního systému Doménová koule ®
VELETRHY
FOLKLORNÍ AKCE A FESTIVALY
TURISTIKA